Etusivu / Moto3 / Karmea video veti kuskit hiljaiseksi – vaarallisen aika-ajokyttäilyn on loputtava!
Kuva: Motogp.com

Karmea video veti kuskit hiljaiseksi – vaarallisen aika-ajokyttäilyn on loputtava!

MotoGP-sarjan kilpailunjohtaja Mike Webbin on pitänyt turvautua onnettomuusvideon muodossa äärimmäisen puistattavaan ratkaisuun kitkeäkseen sarjan häpepilkun, eli Moto3-luokan aika-ajon pahimpia piirteitä.

Webbin järeä sanoma on yksiselitteinen: kyttäily ja hidastelu on äärimmäisen vaarallista ja mikäli tahti ei tästä muutu, niin motokolmosten aika-ajot kokevat ensi kaudella suuren muutoksen.

Webb, sarjaa hallinnoiva Dorna ja tietenkin myös katsojat ovat syystäkin kyllästyneet ja turhautuneet tilanteeseen, johon rangaistuksetkaan eivät ole tehonneet.

Sakko- ja lähtöruuturangaistukset eivät ole suinkaan saaneet tilannetta kuriin. Imuavun kyttäily isolla joukolla erityisesti varikkosuoralta poistuttaessa on ollut ajoittain todella räikeää.

– Vain yksi Moto3-luokan kuljettaja on välttynyt tällä kaudella rangaistukselta. Muutamalla on vähintään yksi ja monilla useampikin rangaistus tilillään, Webb kertoo Chrash.netille.

– Minun tehtäväni on pitää kisat turvallisina, eikä jakaa rangaistuksia päivät pitkät. Moto3-luokan kuljettajilla on aikaa näyttää kolmen MM-osakilpailun ajan, että viesti aika-ajojen osalta on mennyt perille. Jos heidän käytöksensä ei muutu, niin meillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa koko aika-ajosysteemi ensi kaudeksi, Webb tuhahtaa.

Webb keräsi Moto3-luokan kuljettajat palaveriin viime viikonvaihteessa Japanin GP:n yhteydessä Motegissa. Webb oli huomannut, että puhe ei tuntunut menevän nuorukaisille perille, joten hän oli joutunut turvautumaan siis äärimmäiseen ratkaisuun.

– Näytin ensin videon parin vuoden takaa Austinista, jossa kuljettaja törmäsi hidastelleeseen ajajaan. Se herätti huoneessa pientä naurua ja toteamuksia malliin ”olemmepa tyhmiä”. Nauru loppui kuitenkin välittömästi, kun esitin heille videon onnettomuudesta, jossa Reinhold Roth halvaantui törmätessään hitaampaan kuljettajaan. Painotin pojille, että tämä ei ole todellakaan mikään vitsi, sillä saatatte pahimmassa tapauksessa vaarantaa henkenne.

Saksalaisen Rothin karmea onnettomuus tapahtui vuonna 1990 Rijekan radalla Jugoslaviassa. Roth törmäsi tuolloin 250-kuutioisten luokan kisassa rajusti australialaiseen Darren Milneriin, joka ajoi tilanteesta hyvin hiljaa. Elämästään taistellut Roth heräsi koomasta kaksi kuukautta onnettomuuden jälkeen.

– Toivottavasti tuon videon sanoma meni perille. Haluaisimme jatkaa Moto3-luokan aika-ajoissa myös kaudella 2018 samalla systeemillä kuin ennenkin, mutta olen ainakin itse tulossa nykyisen tilanteen osalta siihen pisteeseen, että tämä saa riittää, Webb alleviivaa.

Webbin mukaan aika-ajosysteemin mahdolliseen muuttamiseen on olemassa moniakin keinoja, joille tosin tv-lähetykset asettavat omat rajoitteensa.

Ainakin rangaistukset tulevat kiristymään, se on tällä menolla täysin saletti.

– Kuljettaja voidaan tiputtaa viimeiseen lähtörutuun tai varikon portille. Jos kuljettajalla on taustallaan tältä osin aiempia typeriä liikkeeitä, niin viimeisin vaihtoehto on sulkea hänet kisasta ja lähettää kotiin!, Webb jyrähtää.

Katso myös

Aki Ajo: ”Uskomaton päivä!”

Tallipäällikkö Aki Ajo todisti aitiopaikalta uskomatonta päivää MotoGP-sarjan kauden 2018 paketoineessa Valencian MM-osakilpailussa. Ricardo Tormo-radan …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *