Etusivu / Moto3 / Aki Ajon tiimissä muhii todella mielenkiintoinen yllätys
Vasta 15-vuotias Can Öncü saattaa ajaa kauden viisi viimeistä MotoGP-sarjan osakilpailua Ajon Moto3-tiimin villin kortin kuljettajana. Kuva: Red Bull KTM Ajo

Aki Ajon tiimissä muhii todella mielenkiintoinen yllätys

Aki Ajon johtamalta Moto3-luokan Red Bull KTM Ajo-tiimiltä saattaa rävähtää lähiaikoina kova ja todella tervetullut uutinen. Se uutinen koskee tänä vuonna Red Bull Rookies Cupin mestariksi kruunattua turkkilaistalentti Can Öncüa, joka kilpailee meneillään olevalla kaudella Ajon tiimin väreissä myös Moto3-luokan junioreiden MM-sarjassa.

Mutta kilpaileeko enää pitkään? Juuri siitä tässä nyt on kyse.

On näet mahdollista, että Öncü, 15, ajaa villin kortin kuljettajana kauden viisi viimeistä Moto3-luokan varsinaisen MM-sarjan kisaa Red Bull KTM Ajo-tiimissä eteläafrikkalaisen Darryn Binderin rinnalla.

Kyllä, Moto3-luokan alaikäraja on 16 vuotta ja sen Can, sekä hänen kaksoisveljensä Deniz täyttävät 26. heinäkuuta vuonna 2019. Can Öncün ei kuitenkaan tarvitse odottaa enää niin pitkään.

Takavuosina ja käytännössä yksinomaan ranskalaisen Fabio Quartararon osalta räätälöitiin poikkeussääntö. Sen mukaan kuljettaja, joka on saavuttanut CEV-sarjan mestaruuden, voi nousta Moto3-luokan MM-sarjaan jo 15 vuoden ikäisenä.

Can Öncü puolestaan paistattelee nyt vastaavissa parrasvaloissa, kuin ihmepojaksi luonnehdittu Quartararo aikoinaan. GP-komissio näet päätti viime viikolla, että tästä kaudesta lähtien myös Red Bull Rookies Cupin mestari voi kilpailla Moto3-luokan varsinaisessa MM-sarjassa jo 15 vuoden ikäisenä.

MotoGP-sarjasta on ajamatta meneillään olevalla kaudella kaukomaiden kisat Thaimaassa, Japanissa, Australiassa ja Malesiassa, sekä kekkerit perinteisesti paketoiva Valencian GP.

Ei ole siis vielä varmaa ja virallista, mutta silti täysin mahdollista, että Can Öncü ajaisi nuo kaikki kisat villin kortin kuljettajana. Villiä korttia pitää anoa kansainväliseltä moottoriliitto FIM:ltä 45 vuorokautta ennen kyseistä kisaa, eli kaukomaiden GP:t tulisivat siinä mielessä liian nopeasti vastaan Öncün osalta.

Toisaalta kun pidetään mielessä, että ”hakemuksen” takana olisivat MotoGP-sarjaa hallinnoivan Dornan kanssa näissä piireissä varsin arvovaltaiset KTM, Red Bull ja Ajo Motorsport, niin se saisi varmuudella vipinää aikaan FIM:n päättäjissä.

KTM:n moottoriurheilutoimintaa johtava Pit Beirer on kertonut julkisuudessa, että Can Öncü otettaisiin mielellään ja lähinnä oppimismielessä mukaan jo kaukomaiden kisoihin.

Joka tapauksessa jo yksi asia on tässä vaiheessa täysin saletti: Can Öncü ottaa ensi kaudella Darryn Binderin paikan Moto3-luokan Red Bull KTM Ajo-tiimissä. Ajon tiimillä on ensi vuodeksi yhden kuljettajan kiintiö motokolmosiin vastaavasti kuin tälläkin kaudella.

Katso myös

Aki Ajo: ”Uskomaton päivä!”

Tallipäällikkö Aki Ajo todisti aitiopaikalta uskomatonta päivää MotoGP-sarjan kauden 2018 paketoineessa Valencian MM-osakilpailussa. Ricardo Tormo-radan …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *