Etusivu / Moto2 / Tuuli ja Paavilainen – täydet saumat MotoGP-sarjaan
Peetu Paavilainen (22) on kovaa kyytiä matkalla menestykseen. Kuva: GEPA pictures/Gold and Goose

Tuuli ja Paavilainen – täydet saumat MotoGP-sarjaan

Raha ratkaisee, mutta jos se on pelkästään vauhdista ja taidoista kiinni, niin tässä tulevat MotoGP-sarjan seuraavat suomalaiskandidaatit kovaa kyytiä: Niki Tuuli, 22, ja Peetu Paavilainen, 15.

MotoGP-sarjassa nähdään ensi kaudella yksi suomalaiskuljettaja, kun Mika Kallio, 35, ajaa KTM:llä kuusi villin kortin kuninkuusluokan kisaa.

Kaudella 2019 tilanne on kuitenkin jo toivon mukaan suomalaisittain täysin toinen. Tuuli ja Paavilainen omaavat täydet saumat todelliseen läpimurtoonsa, eikä unohtaa sovi tietenkään Patrik Pulkkistakaan, 16, kunhan jo debyyttinsä parrasvaloissa tehneen talentin tulevan kauden kuviot saadaan ensin kuosiin.

Supersportin MM-sarjassa Kallion Racingin riveistä brittitalliin siirtynyt Tuuli on aiemmin todennut, että hänen tavoitteensa siintää Moto2-luokan MM-sarjassa.

Tuuli on jo kertaalleen ehtinyt testata Ajo Motorsportin vuoden 2016 Moto2-pyörää. Lisäksi imatralaiselle oli jo viime kaudella tarjolla keikkaluonteinen debyytti motokakkosissa sarjan avanneen Qatarin GP:n merkeissä. Supersport-kiireet ja -velvoitteet ajoivat kuitenkin ymmärrettävästi tuon keikan edelle.

Jos ja kun Tuuli takoo ensi vuonna ehjän kauden, niin kaikki on mahdollista. Nuorukainen on jo pistetty ajat sitten merkille motokakkosissa – kiitos myös hänelle ovia raotelleen Aki Ajon.

Asioiden edelle ei kannata kiirehtiä, mutta kieltämättä kausi 2019 olisi nappiajankohta sarjan vaihdolle, sillä Triumph tulee tuolloin Moto2-luokan moottorintoimittajaksi Hondan jälkeen.

Pakka pistetään silloin tavallaan uusiksi, joskin jo tässä vaiheessa on selviö, että menestyvät tiimit pitävät pintansa murroksessa ja muut tulevat takamatkalta. Esimerkiksi KTM:llä suunnitelmat ja toteutus ovat jo nyt varsin pitkällä uuden paketin osalta.

* * *

Ja entä sitten Peetu Paavilainen? Todellinen huipputalentti ehdottomasti hänkin.

Loukkaantumiset rikkoivat päättyneen kauden kokonaisuutta, mutta esimerkiksi Red Bull MotoGP Rookies Cupin Saksan osakilpailussa saavutettu aika-ajon viides sija kertoo kaiken potentiaalista.

Aki Ajo ohjeisti Paavilaista ensisijaisesti nauttimaan ajamisesta ja kun nuorukainen löysi tekemiseen sopivan rentouden, niin siitä kellokin piti.

Paavilainen lunasti ansaitusti paikkansa myös ensi vuoden Rookies Cupiin. Aavistus on sellainen, että siltä suunnalta on luvassa kovia saavutuksia ja isoja uutisia kaikkien mahdollisuuksien kaudella 2018. Toivotaan ainakin näin, sillä Rookies Cup on vuosien saatossa vain kirkastanut ilmettään MotoGP-sarjan näyteikkunana.

Mutta kuten todettua, rahalla on MotoGP-kekkereissä valtaisa rooli. Noustaksesi Suomesta MotoGP-sarjaan sinun on oltava jopa poikkeuksellisen lahjakas ja kova kuljettaja.

Rakenteilla oleva KymiRing madaltaisi tuota taloudellista kynnystä tuntuvasti, mikäli Suomen GP toteutuu kaudella 2019 tai viimeistään vuonna 2020. Sarjaa hallinnoiva ja kuljettajasopimusten osalta taloustalkoisiin osallistuva Dorna haluaisi nähdä Kallion lisäksi silloin baanalla myös kaksi muuta suomalaista.

Toteuttaako KymiRing tältä osin suomalaisunelmat, vai murskaako se ne? Sen vuosi 2018 osoittaa.

Katso myös

Suomalaistallilla mielenkiintoiset testit Jerezissä

Suomalaistalli Ajo Motorsportin Moto2-luokan Red Bull KTM Ajo-tehdastiimi on käynnistänyt valmistautumisen kauteen 2018 Jerezin radalla …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *