Etusivu / Moto2 / Kommentti: Aki Ajolla on huippurooli KTM:n MotoGP-projektissa
Aki Ajo. Kuva: Red Bull KTM Ajo

Kommentti: Aki Ajolla on huippurooli KTM:n MotoGP-projektissa

Julkiseksi luonnehdittu salaisuus on paljastunut lopullisesti Losailin radalla Qatarissa ajettujen MotoGP-luokan viimeistelytestien jälkeen: Herve Poncharalin johtamasta Tech 3:sta tulee KTM:n satelliittitiimi ainakin kausiksi 2019, 2020 ja 2021.

Pitkän linjan ranskalaisen MotoGP-pomo Poncharalin 20 vuoden mittainen yhteistyö Yamahan tulee osittain katkerankin sävyisesti tiensä päähän. Näkemiin Yamaha, täältä tullaan KTM, mielihyvin!

KTM:n ja Tech 3:n diiliä ei ole vielä virallisesti julkistettu, mutta Poncharal vahvisti sen käytännössä lauantaina, kun hän avasi sanaisen arkkunsa sarjaa hallinnoivan Dornan ”After the Flag”-lähetyksessä.

Poncharal totesi, että hänen uusi kumppaninsa on valmistaja, joka operoi sarjan kaikissa kolmessa, eli Moto3-, Moto2- ja MotoGP-luokissa. Tässä tapauksessa vaihtoehtoja on olemassa vain ja ainoastaan yksi, eli KTM.

Poncharalin ulostolo oli osa KTM:n viiltävän taitavaa strategiaa. Poncharal on siksi kokenut jermu näissä kekkereissä, että hän ei mene puhumaan tuollaisia ohi suunsa. Se oli sovittua ja sopivaa pohjustusta sille, että KTM:n toimitusjohtaja Stefan Peirer voi avata palkeensa ja tulla tämän jälkeen hetkenä minä hyvänsä uutisen kanssa ulos.

KTM:n kattava kehitysohjelma kantaa nyt lahjakkuuksia Peetu Paavilaisen malliin pursuavasta Red Bull Rookies Cupista alkaen aina kuninkuusluokkaan asti.

KTM:n luontevista uraportaista on tähän mennessä puuttunut yksi merkittävä askelma satelliittitiimin muodossa. Mattighofenin suunnalla on surkuteltu jo pitempään sitä, että aivan liian moni KTM-talentti on ”hukattu” muille valmistajille, koska heille ei ole pystytty tarjoamaan mahdollisuutta edetä pienempien luokkien kautta MotoGP:hen.

Satelliittitiimin myötä tuokin tilanne saadaan hallintaan. KTM:n kattava kehitysohjelma kantaa nyt lahjakkuuksia Peetu Paavilaisen malliin pursuavasta Red Bull Rookies Cupista alkaen aina kuninkuusluokkaan asti.

Tämä merkitsee samalla sitä, että Ajo Motorsportin pomon Aki Ajon rooli korostuu entisestään. Ajon pääpaino tulee kohdistumaan – motokolmosia yhtään väheksymättä – Moto2-luokkaan, jossa hän johtaa Red Bull KTM Ajo-tehdastiimiä.

Jo tässä vaiheessa voidaan pitää miltei selviönä, että Ajon nykyiset Moto2-kuskit, Miguel Oliveira ja Brad Binder muodostavat kaudella 2019 MotoGP:ssä debytoivan KTM:n satelliittitiimin duon.

Samalla myös KTM:n tehdastallissa tulee tapahtumaan yksi todella merkittävä muutos. Pol Espargaro jatkaa, mutta Bradley Smith saa lähteä, kun Poncharal tuo nykyisistä kuljettajistaan Johann Zarcon mukanaan.

Qatarin testeissä pohjat miltei haamuajalla huimistellut Zarco omaa vahvat siteet KTM:lle ja hän on sittenkin huomattavasti enemmän Ajon kuin Poncharalin mies.

Ajo tarjosi aikoinaan Zarcolle sauman läpimurtoon jo silloisessa 125-kuutioisten luokassa. Se oli menestyksestä huolimatta kieltämättä erikoista ja varsin värikästäkin aikaa. Se oli kuitenkin kaiken alku.

Laurent Fellonin manageroima Zarco lähti MM-hopean jälkeen harhailemaan muualle palatakseen takaisin Ajon siipien suojiin. Comeback pelasti Zarcon uran kahden peräkkäisen Moto2-luokan maailmanmestaruuden muodossa.

Johann Zarco ei olisi Ilman Aki Ajoa nyt yksi kuninkuusluokan kuumimmista kuskeista.

Se on fakta.

KTM:n MotoGP-luokan tehdastiimi kaudella 2018. Kuva: Philip Platzer

Katso myös

Aki Ajo juhli joukkoineen tiimien maailmanmestaruutta!

Aki Ajo on saavuttanut tallipäällikkönä jo uransa seitsemännen maailmanmestaruuden. Kuuden henkilökohtaisen tittelin jatkoksi plakkariin kilahti …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *